fb-pixel

Leer ons proefgenootschap kennen: Ayuk Bakia

De Rotterdamsche Oude is het enige kaasmerk met een proefgenootschap. Dit genootschap bestaat uit smaakprofessionals die bekend zijn in de wereld van kaas, horeca en natuurlijk Rotterdam. Samen met hen doen wij er alles aan om de smaak van de kaas te bewaken en de producten te verbeteren.

Wij stellen de leden van het genootschap graag één voor één voor. Vandaag: Ayuk Bakia, mede-eigenaar van Falafval en groot kaasliefhebber. Ayuk staat voor duurzaamheid, houdt zich graag bezig met wat er allemaal in de stad gebeurt, weet hoe de Rotterdamse horeca in elkaar steekt en heeft natuurlijk een groot hart voor kaas.

Ayuk Bakia

Ayuk is één van de founders van het bedrijf Falafval, waar ze falafel maken van groetenafval. Hiermee wil Ayuk aan mensen laten zien – en proeven – dat heel veel voedselafval eigenlijk helemaal geen afval is. “We willen iets doen aan de grote hoeveelheid eten die jaarlijks wordt weggegooid”, legt ze uit. Voordat Ayuk met Falafval startte, werkte zij als psycholoog. Maar haar liefde voor eten nam de overhand. “Beetje millennial life; je volgt een opleiding waar je vervolgens helemaal niks mee doet”, lacht ze. Naast eten heeft Ayuk een passie voor muziek en was ze voor de corona-uitbraak vaak bij concerten te vinden. Ook doet ze aan boksen. Vervelen doet ze niet zo snel; ze houdt ervan om onderzoek te doen naar duurzaamheid en plantaardig eten, maar toch eet Ayuk zelf niet helemaal veganistisch. “Ik merk dat ik heel moeilijk van kaas af kan blijven. Ik vind kaas gewoon echt té lekker!”

Ayuk en het genootschap

Vanaf het prille begin is Ayuk al onderdeel van het genootschap. “Ik had ervoor gekozen om lid te worden, omdat ik graag in contact wilde komen met mensen die dezelfde passies hebben”, legt Ayuk uit. “Daarnaast vind ik het leuk om te leren.” Echt verstand van kaas heeft Ayuk niet, maar ze weet wel wat ze lekker vindt en wat niet en dat is voor het genootschap heel belangrijk. Daarnaast is de duurzame blik die Ayuk graag op haar voedsel werpt, meer dan welkom bij het genootschap. “Ik ben er kritisch op en hoop dat bij te dragen aan het genootschap”, vertelt ze. “Ik vond De Rotterdamsche Oude altijd al een heel goed product. Bij Falafval proberen we altijd onze producten zo lekker mogelijk te maken en dat is iets wat ik bij De Rotterdamsche Oude ook terugzie.”

Ayuk en kaas

Ondanks dat Ayuk een echte kaaseter is, had ze vroeger een lactoseallergie en kon ze erg slecht tegen kaas. “Tot op vrij late leeftijd heb ik eigenlijk helemaal geen kaas kunnen eten. Toen ik ouder werd groeide ik over mijn allergie heen, deels omdat ik soms alsnog stukjes kaas at.” Ayuk bleef van kaas snoepen omdat ze het zo lekker vond, jaren later is kaas dan ook nog altijd haar favoriete snack. Haar favoriete De Rotterdamsche Oude kaas? “De 55 weken vind ik onwijs lekker, maar ook de geitenkaas staat hoog op mijn lijstje, hoewel ik normaalgesproken helemaal niet van geitenkaas houd, maar deze is echt heel erg lekker.”

Om iemand echt te leren kennen, moet je weten hoe iemands perfecte borrelplank eruitziet. “Ik houd ervan om er een zuurtje bij te hebben, ik ben echt een zure-eter: een augurkje erbij, een zilveruitje, kappertjes. Dat vind ik echt heel lekker”, vertelt ze. “En natuurlijk met De Rotterdamsche Oude kaas!”

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu