fb-pixel

Erkenning Superior Taste Awards

Tijdens de keuring van de internationale Superior Taste Awards heeft een culinaire vakjury van 200 prestigieuze chefs en sommeliers zowel De Rotterdamsche Oude 55 weken als de 100 weken erkend met drie sterren. Het is de derde keer in drie jaar tijd dat De Rotterdamsche Oude 55 weken in de prijzen valt. Daar zijn wij natuurlijk enorm trots op! In deze blog nemen we je helemaal mee in de wereld van de Superior Taste Awards.

International Taste Institute

Het International Taste Institute, organisator van de Superior Taste Awards, is de wereldleider in evaluatie en certificering van voedingsmiddelen en dranken door professionals. Ze helpen duizenden bedrijven over de hele wereld om de kwaliteit van hun producten te verbeteren door te evalueren en de Superior Taste Award certificering uit te delen.

Het instituut is gevestigd in Brussel en bestaat uit een multicultureel team van enthousiaste foodies, werkend met een aantal van de beste chefs & sommeliers ter wereld. Dit team is elke dag bezig met het bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van consumentenproducten voor voedingsmiddelen en dranken.

De keuring

Om tot een oordeel van een product te komen is er een standaard procedure die wordt gevolgd. Dat begint al bij de productvoorbereiding en presentatie. Alle producten worden namelijk gepresenteerd op transparant of wit porselein en in natuurlijk licht. Deze standaard procedure zorgt ervoor dat het analyseproces te allen tijde consistent blijft.

Daarna start de “blinde sensorische analyse”. Dan worden de producten blind geproefd en beoordeeld op basis van vijf factoren: eerste indruk, uiterlijk, reukzin, smaak en textuur. Elk jurylid beoordeelt dit zelfstandig zonder te communiceren met andere juryleden. Het is geen wedstrijd, dus elke product wordt op zijn eigen kwaliteit gekeurd.

Tot op een zeker niveau is smaak subjectief en is er zeker een culturele factor in de smaak. De 15 jaar ervaring met smaakevaluatie door een aantal van de beste smaakdeskundigen ter wereld heeft echter aangetoond dat in de meeste gevallen de evaluaties zeer consistent zijn.

Onze kazen winnen prijzen

Wij lieten onze De Rotterdamsche Oude 55 weken en 100 weken keuren bij de Superior Taste Awards. En met succes! We hebben namelijk op beide kazen drie van de drie sterren ontvangen, de hoogst mogelijke beoordeling! Dat betekent dat we op de elk van de vijf eerder genoemde factoren 90% of hoger hebben gescoord. Een waanzinnige prestatie.

Ron Lekkerkerker van De Rotterdamsche Oude zegt hierover: “We zijn bovenal trots op de waardering die we krijgen van de jury. De Rotterdamsche Oude is ontwikkeld met maar één uitgangspunt: de meest perfecte smaak voor oude kaas. Dit komt tot stand door de speciale receptuur, vanaf productie tot eindproduct. Het voelt erg goed om deze erkenning van vakmensen te krijgen.”

Erkenning van onze kaas

Dit is niet de eerste keer dat onze De Rotterdamsche Oude kazen in de prijzen vallen. In 2019 wonnen we met De Rotterdamsche Oude 55 weken de award voor beste kaas ter wereld op het Wereldkampioenschap voor kazen. Dat is de grootste kaas-, boter-, en yoghurtwedstrijd ter wereld. Ook tijdens de Gouda Cheese Awards in 2020 is De Rotterdamsche Oude 55 weken verkozen tot lekkerste oude Goudse kaas van Nederland.

Over De Rotterdamsche Oude

Alle kazen van De Rotterdamsche Oude kenmerken zich door hun robuuste, uitgesproken smaak, maar zijn toch zacht en toegankelijk. Het zijn kazen voor liefhebbers, die te verkrijgen zijn via praktisch alle supermarkten, kaasspeciaalzaken en de eigen webshop. Ook zijn de kazen in veel horeca te verkrijgen op de borrelplank of de kaasplank.

Het assortiment van De Rotterdamsche Oude bestaat uit vier kazen. Naast de prijswinnende 55 weken en 100 weken, is er ook een 36 weken variant. Daarnaast is er ook een geitenkaas variant die 28 weken is gerijpt.

Menu