fb-pixel

Historische elementen

Erasmus

Humanist, filosoof, schrijver, theoloog en priester – Desiderius Erasmus was een van de meest invloedrijke denkers uit de Nederlanden. Hij werd omstreeks 1466 als onwettig kind geboren in Rotterdam en is een van de bekendste humanisten in Nederland. Erasmus’ naam is overal in Rotterdam terug te vinden. Zo zijn onder anderen een universiteit, ziekenhuis en brug in onze havenstad naar hem vernoemd. 

Wist je dat Lof der Zotheid het bekendste werk is van Erasmus?

De Haven

In de Rotterdamse haven werken 180.000 mensen dag en nacht om jaarlijks zo’n 461.200.000 ton goederen van 29.000 schepen te lossen. Maar ook deze enorme haven is ooit klein begonnen. Als rond het jaar 1250 een dam in De Rotte wordt gelegd, is dat het begin van wat later uitgroeit tot de grootste haven van Europa.

Wist je dat de Rotterdamse haven van 1962 tot 2004 zelfs de grootste haven van de wereld was?

De Kuip

De thuishaven van de grootste Rotterdamse voetbalclub is gelegen in Rotterdam-Zuid. In 1931 kwam toenmalige Feyenoordvoorzitter Leen van Zandvliet met het idee voor het bouwen van de Kuip. Zes jaar later was de opening van het stadion dat inmiddels plek biedt aan ruim 51.000 supporters.

Wist je dat De Kuip eigenlijk Stadion Feijenoord heet, maar in de volksmond De Kuip wordt genoemd?

Zadkine

Zadkine is de bijnaam van het beeld ‘De verwoeste Stad’ dat op het Plein 1940 aan de Leuvehaven staat. Het beeld werd gemaakt naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Het stelt een menselijk figuur voor zonder hart, symbool voor het hart van Rotterdam dat verloren ging bij het bombardement.

Wist je dat Zadkine de naam is van de Franse kunstenaar die dit beeld in 1953 maakte?

 ss Rotterdam

Het ss Rotterdam is de grootste oceaanstomer die ooit in Nederland is gebouwd. Als voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn en later als cruiseschip heeft het stoomschip vele zeeën bevaren. Sinds 2008 ligt het schip permanent aangemeerd in de Maashaven en fungeert het als hotel en restaurant.

Wist je dat op het dek van het schip een zwembad is dat voor iedere bezoeker toegankelijk is?

De Euromast

De Euromast is ontworpen door architect Hugo Maaskant en is in 1960 officieel geopend. Met een hoogte van 185 meter is de Euromast de hoogste toren van Nederland die open is voor publiek. Ongeveer halverwege, op 100 meter hoogte, vind je de brasserie van de Euromast. Hier kan je brunchen, lunchen en dineren met een prachtig uitzicht over de havenstad. 

Wist je dat de Euromast oorspronkelijk maar 107 meter hoog was en ze in 1970 pas de 85 meter hoge opbouw, genaamd de Space Tower, erop hebben gezet?

Kubuswoningen

De Kubuswoningen zijn ontworpen door architect Piet Blom en de bouwstijl wordt Structuralisme genoemd. Piet Blom wilde een soort dorp in de grote stad ontwerpen, waarbij hij de huizen als bomen zag en het hele complex het bos. Vandaar ook dat de woningen bij elkaar het Blaakse Bos heten. Binnenin de woningen vind je er alleen maar scheve muren, een afwijkend plafond en een kronkelende trap. De gele kleur is kenmerkend voor dit icoon.

Wist je dat het oorspronkelijke plan was om 74 kubuswoningen te bouwen in plaats van de 38 die er nu staan?

Hotel New York

Hotel New York is een brok geschiedenis. Het werd gebouwd in 1901 als het directiegebouw van de Holland Amerika Lijn en in 1993 geopend als hotel-restaurant. Dit iconische gebouw ligt letterlijk op de kop van de Kop van Zuid. In de twee mooie torentjes op het gebouw bevinden zich ook hotelkamers.

Wist je dat Hotel New York in 2016 model stond voor het 97e Delfts blauwe huisje van KLM?

Erasmusbrug

De Erasmusbrug is in 1996 gebouwd en verbindt (de Kop van) Zuid met het centrum. De brug die over de Nieuwe Maas loopt is maar liefst 284 meter lang. Sinds 1996 is de Erasmusbrug een vast onderdeel van de Marathon en het is sinds 2018 zelfs het startpunt geworden. Op bepaalde dagen in het jaar kan je de brug met verschillende kleuren verlichting aanschouwen. Zo kleurt de Erasmusbrug op Bevrijdingsdag altijd rood, wit en blauw.

Wist je dat de bijnaam van deze brug ‘De Zwaan’ is?

Centraal Station

Het Centraal Station zoals we het vandaag de dag kennen werd in 2014 door koning Willem-Alexander geopend. Een aantal historische kenmerken van het oude stationsgebouw uit 1957, zoals de klok op de voorgevel, zijn bewaard gebleven tijdens de renovatie. De bijnaam voor het station is de Kapsalon, vernoemd naar de alumium verpakking van het gerecht dat zijn oorsprong vindt in Rotterdam.

Wist je dat er gemiddeld 170.000 reizigers per dag op het Centraal Station passeren?

Markthal

Een overdekte markthal kom je in meer grote steden tegen, maar door de combinatie met woningen heeft Rotterdam een primeur. De Markthal werd in 2014 geopend en is in korte tijd een hotspot geworden in Rotterdam voor zowel stadsbewoners als toeristen.

Wist je dat de binnengevel van de Markthal is bekleed met een 11.000m2 groot kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam, getiteld Hoorn des Overvloeds?

Menu